Een reeds bestaand, klein biologisch wijndomein in de Zuidfranse Gard, is in nieuwe, handen. De laatste jaren is er niet overdreven aktief 'ge-wijnboerd'. Hier gaat dus verandering in komen. We gaan proberen hier een fraai domeintje van te maken met een (h)eerlijke rode wijn of een frisse rosé.

Deze weblog houdt jullie op de hoogte van onze ervaringen en voortgang. Daarnaast zal er tevens hier en daar een recept, (wijn)tip, foto's op te vinden zijn.

zaterdag 28 augustus 2010

De koude groep

Voor het geweld in de cave losbarst is het wel handig om alle installaties (pompen, pers etc) te testen of het allemaal nog een beetje doet wat de handleiding (welke handleiding?) belooft.
Zo was vanmiddag de koude groep aan de beurt.

Naast de cave staat onder het afdak een grote watertank gekoppeld een pomp. Daarmee pomp je het koude water door een flexibele buizensysteem waaraan weer 'drapeaus' zijn gehangen.

Deze RVS-waterplaten, worden indien nodig straks in de cuves gehangen tussen het druivennat om dan vervolgens de temperatuur te regelen. De aanwezige gist wil het niet te warm en niet te koud hebben tijdens hun galgenmaal van de aanwezige suikers.
Het zag er groots en ingewikkeld uit maar het viel mee; alles vastgedraaid even goed kijken en stekker erin.
Een fikse waterstraal klaterde op de betonnen vloer van de cave!
Niet goed @//!!&^^@]!!!
Stekker eruit en op onderzoek.
Het lek was snel boven. In de jaren dat het eea stil heeft gestaan hebben de muizen gedacht dat je ook flexibele slang kon eten. Niet handig, maar kan erger. Slang was snel ingekort en weer vast zoals het hoorde en: Het werkt!

vrijdag 27 augustus 2010

Nog even geduld...

Vanmiddag weer een sessie met Phillipe gehad.
Als het blijft gaan zoals het gaat, gaan we rond de 5e september beginnen met het plukken van de syrah. Kan niet wachten, maar zal wel moeten.
Het goede nieuws is dat we toch ook een mooie lichte Grenache Rosé gaan maken. Daarnaast wist Philippe een adresje waar we (voor weinig; 0,10€/kg) een partijtje witte druiven kunnen opkopen . Deze Rousanne druiven zouden ons assortiment compleet maken. Wit/Rosé & Rood.

Comment arrive 'Jean Splinter' a travers l'hiver?

Voor artikel Nu.nl klik op titel...

donderdag 26 augustus 2010

Da's schrikken...

Gistermiddag ging het dan gebeuren. De mannen van de jachtvereniging zouden het varkentje wel even wassen en een 'cloture électrique' om het syrah veld zetten.

6 man sterk, afwisselend in werklust en omvang gingen, dusdanig luid kakelend aan de gang dat de zwijnen zowiezo wel even wegblijven...

Oud-burgemeester en buurman Aimé (85jr!), liep in de volle zon nog even een laatste controle rondje en sloeg hier daar nog een picketje om het draad te spannen.

Nadat er toch maar een volle accu aangesloten werd ipv van de eerder meegebrachte accu, werd mij op diverse hilarische wijze uitgelegd hoe ik de werking kon testen en wisten ze alle 6 (Ook diegene die in Nederland als één van de betere stuurlui zou kunnen doorgaan.) precies hoe ik eea moest controleren en indien nodig repareren.

Zo meteen maar even kijken...






dinsdag 17 augustus 2010

Het mysterie van de verdwenen trossen...

Nu het rijpingsproces gestaag vordert, is het zaak regelmatig een rondje tussen de druivenranken te maken. Zo ook gisteren.
De eerste 'rang' van de Syrah ligt dicht tegen de beboste heuvel. Aan de eerste 'pied zag ik een trosje druiven op de grond liggen. Kan. Een paar struiken verder: kale trossen!
Vogels pikken zo nu en dan een druifje maar hele trossen is het werk van die vermaleide wilde zwijnen. Nader onderzoek wees uit dat de eerste 2 rijen flink aangevreten waren door de knorrepotten (zucht...).
Gelijk maar de mannen van de jachtclub gebeld. Gevraagd of ze zsm even een 'battu' (=drijfjacht) kunnen organiseren op de Mazelet.
Morgenochtend gaan ze los. Met een beetje mazzel zijn we dan voorlopig weer even van ze verlost. Ben benieuwd.

vrijdag 13 augustus 2010

Tour du vin

Inmiddels is m'n leven een vaste prik rijker: De Vrijdagmiddag-Mazelet-Tour!!!
Samen met geïnteresseerde gasten doe ik een rondje door de wijnvelden en cave. Leuk om te doen en ook leuk om te zien dat mensen enthousiast en vooral nieuwsgierig zijn naar onze toekomstige wijn. Wij zelf natuurlijk ook.

We zijn nu een arrangement in elkaar aan knutselen waarin gasten, naast een verblijf in 1 van de gîtes op Mas Sivelou (http://www.sivelou.com/), bezoekjes gaan afleggen in diverse wijncaves en dan ook een kijkje achter onze schermen kunnen nemen. Hierover snel meer.

woensdag 11 augustus 2010

Oh la Vache!!!

Zit je net lekker op je terras met een glas rosé. Gebeurt wel vaker zo rond een uur of 7 's avonds.
Hoor ik de bellen van de koeien van boer Claude, die op een veld in de vallei staan. Ook niets nieuws. Hoorde ze echter wel heel dichtbij.
Toch maar even kijken.


Als ik aan kom lopen wordt het geklingel duidelijker hoorbaar en vrees ik dus het geen wat later blijkt: Koeien tussen de wijnranken!!! 3, op zich mooie, vleeskoeien verplaatsen zich in alle rust grazend richting de cave.
Ik bel Claude, die te ver weg zit om snel te komen en me vraagt om Daniël te bellen. Deze goedzak is getrouwd met onze Florence (Onze zaterdag-schoonmaakhulp)en is naast mijn huisslager, met recht een manusje van alles. Na 10 minuten hobbelt zijn C15 het pad op en gaan we samen de koeien terugdrijven.

Serge, de broer van Daniël, komt ook helpen en samen zien we dat het schrikdraad op 2 plaatsen gebroken is. Omdat er behoorlijk wat prik op staat wordt eea met wat kunst en vliegwerk op voor mij hilarische wijze, professorisch gerepareerd.
Om 20:30 pak ik mijn roséglas weer van tafel. Lauw!

vrijdag 6 augustus 2010

Cuves schoonmaken.

Voor de druiven in de cuves terechtkomen is het zaak eerst de boel goed schoon te maken:

De betonnen cuves kruip ik in en met borstel en veel water ontdoe ik ze van spinnewebben en wijnresten. Een paar jaar niet gebruikt en dus een behoorlijk klusje. De eerste cuves zijn schoon en ik zelf zeiknat. (Dit stond volgens mij niet in deboekjes van onze Ilja:-(

donderdag 5 augustus 2010

Krijg er een kleur van


De regen van afgelopen weekend heeft z'n werk gedaan.

De druiven beginnen te kleuren en worden al wat voller.

Zou mooi zijn als we rond half augustus nog een buitje krijgen.

maandag 2 augustus 2010

Regen...

Moet niet gekker worden; een onweersbui en veel regen. Vanmiddag weer een fikse bui. En ik ben er blij mee. Gisteren op de 'Foire au Vin' met Philippe gesproken en we hadden het erover dat het mooi voor onze druiven zou zijn als er nog 'ns in de nabije toekomst een paar flinke buien zouden vallen.
Zal zo even naar m'n druifjes lopen en zeggen dat ze goed moeten drinken. Worden ze mooi vol en rond van.

zondag 1 augustus 2010

Gezellig wijn proeven in een park...

Afgelopen weekend stond Anduze in het teken van de Cevenolse wijnen.
21 wijnboeren kwamen naar het lommerrijke Parc des Cordelières om hun waar aan het publiek te laten zien en te proeven.
Voor een uitgebreid artikel uit de Midi Libre van vandaag klik je even op de titel van dit bericht.