Een reeds bestaand, klein biologisch wijndomein in de Zuidfranse Gard, is in nieuwe, handen. De laatste jaren is er niet overdreven aktief 'ge-wijnboerd'. Hier gaat dus verandering in komen. We gaan proberen hier een fraai domeintje van te maken met een (h)eerlijke rode wijn of een frisse rosé.

Deze weblog houdt jullie op de hoogte van onze ervaringen en voortgang. Daarnaast zal er tevens hier en daar een recept, (wijn)tip, foto's op te vinden zijn.

dinsdag 28 september 2010

Vermentino

Gisterenochtend op naar les Montèzes (commune de Monoblet) een kleine 5 km van de Mazelet.
Daar hebben we 1600 kg Vermentinodruiven gekocht van een boertje die een deel van z'n druiven naar de Cooperatie brengt en een ander deel vrij verkoopt. Daar onze oogst toch wat aangeslagen (lees aangevreten) was hebben we besloten om bij te kopen. En waarom dan geen witte druif? Zo maken we onze "gamme" compleet: Rosé, Wit en Rood.
Kortom gisteren weer een volle dag van plukken, sjouwen, ontstelen, persen en pompen...
Het reslutaat mag er (nu al!) zijn: Een heerlijke frisse witte Vermentino:

donderdag 23 september 2010

Ca continue...


De wijngaarden zijn druiveloos...
Gedaan met de oogst op de Mazelet? Klopt.
We hebben echter nog genoeg ruimte in de cuves. Vandaar dat we nog even doorgaan. Philippe (inmiddels door ons omgedoopt tot Dr Phil.) heeft voor ons een wijnboertje in de buurt gevonden waar we nog wat Cinsault van kunnen kopen en een bijzondere witte druif, waar de naam me van ontschoten is :-(.
Zaterdag, of anders maandag gaan we in ieder geval weer aan de bak.

Gedaan met de oogst?

Afgelopen dinsdag hebben we de laatste druiven van onze percelen geplukt. De Syrah (inmiddels flink aangevreten door onze knorrende vrinden) en de Mourvèdre. Deze zijn samen in één cuve gegaan en ik verzeker jullie: Dit wordt een mooie wijn. Aromes sauvages, thijm, bosbessen, bramen... Ik moest hier altijd een beetje om lachen, maar als ik vanochtend m'n neus in het sap steek, ruik ik het echt. En dan natuurlijk even proeven.
Dagelijks houden we nu de standen bij: temperatuur en het fermentatieproces. Keurig opgeschreven in een "livre du cave". Het leuke van dit dagelijks bijhouden is dat je ook gaandeweg het verschil ruikt en proeft. Voor mezelf maak ik hier dan ook aantekeningen van.

donderdag 16 september 2010

Cabernet kunstzinnig


Klein bezoek

De klas van buurjongetje Melle kwam vandaag op bezoek.
Een rondje door de wijnvelden, praten met de plukkers en een rondje op de trekkerd na de pick nic.

Philippe was er ook en legde de kleintjes op speelse wijze uit hoe wijn gemaakt werd.
Ze mochten wat plukken en natuurlijk stampen. De 'jus' kregen ze mee in een bidon om over te gieten in een glazen stolpfles. Zo kunnen ze straks het hele proces volgen van hun eigen oogst...

woensdag 15 september 2010

Rosé overzetten.

Vanmiddag heb ik de grenache rosé, (onze eerste pluk) overgezet van de ene cuve in de andere.
Dit om de sap van de prut/depot te scheiden.Weer veel gestoei met slangen en pompen maar het is toch weer gelukt.
Natuurlijk even proeven. Lekker fris en licht zoet.
Als je dan toch gaat proeven, dan ook maar de Cabernet, die al begint te fermenteren. De smaak blijft echt een feest van bosbessen en bramen. Dat wordt nog wat!

maandag 13 september 2010

Meeeters...

De zwijnen krijgen de schuld van het afknagen van onze kostbare trosjes.
Ze vreten, als ze de kans krijgen, ook behoorlijk veel aan. Op het veld Syrah na houden we ze redelijk buiten de deur.
Liep ik gisteren met de honden door de velden. Ben ik Thor kwijt en zie even later...


vrijdag 10 september 2010

Sappige foto's

Kijk nou toch hoe mooi...
De Cabernet in de cuve nadat de druiven via het ontsteelapparaat ('dérafleur') door een dikke slang zijn gepompt. Maandag komt de rest van de cabernet erbij.
Vandaag 45 kisten...

Een nieuwe dag oogsten

Om een uur of 6 vanochtend bedachten een tweetal uilen (waarvan er 1 in de boom vlakbij ons raam) dat het wel grappig kon zijn om, luidkeels, een gesprek aan te knopen. Wakker dus en toch al snel de gedachte: "Oh ja! Vandaag weer druiven plukken, kisten sjouwen, persen, ontstelen, slangen schoonmaken, sjouwen, proeven, opschrijven, krijtjes zoeken, pers schoonmaken etc etc"
Vol goede zin weer uit de spreekwoordelijke veren. Snel een bakkie en aan de bak!
Vandaag 'on va attaquer le Cabernet!'

donderdag 9 september 2010

VENDANGE!!!

Ca-y-est!
De eerste rosé zit in de cuve.
Vanmorgen met 9 man plukken en daarna persen en overpompen.
Morgen de Cabernet Sauvignon en dan ff pauze, qua plukken.
Later komen de foto's.
Trots als een aap met 5 l...en!

woensdag 8 september 2010

En de hemel brak open...

Alles stond er klaar voor.
Philippe belde dat het wat later zou worden omdat hij zelf nog niet klaar was met z'n eigen geplande vendange. Werd wel wat regen verwacht...

Philippe belde weer; gingen het niet redden om voor de regen de Grenache te plukken.
Helaas maar wordt waarschijnlijk woensdag als er niet te veel regen valt.

Dat viel er dus wel, op sommige plaatsen in de Gard 200 tot 350 mm water in 24 uur. Best veel.
Vanochtend schijnt de zon weer maar is het nog te drassig.
Staat zo sloridg een trekker met druiven tot aan z'n assen in de prut.

Morgenochtend nieuwe poging. De weergoden ogen vriendelijk de komende dagen...


maandag 6 september 2010

VENDANGE!!!

De Grenache Noir zit op 12,5° Alc
We gaan vanmiddag plukken!!!!
Meer later...

zondag 5 september 2010

wachten...

Alles is zo'n beetje schoon.
De caisses voor de oogst staan opgestapeld klaar.
Trekkerd is nagekeken en afgetankt.
De vaten zijn weer 'ns gespoeld.
We willen beginnen!
Maar moeten nog even wachten.

Inmiddels zijn collega's wel al volop de witte druiven aan het oogsten.