Een reeds bestaand, klein biologisch wijndomein in de Zuidfranse Gard, is in nieuwe, handen. De laatste jaren is er niet overdreven aktief 'ge-wijnboerd'. Hier gaat dus verandering in komen. We gaan proberen hier een fraai domeintje van te maken met een (h)eerlijke rode wijn of een frisse rosé.

Deze weblog houdt jullie op de hoogte van onze ervaringen en voortgang. Daarnaast zal er tevens hier en daar een recept, (wijn)tip, foto's op te vinden zijn.

donderdag 3 september 2009

Welke druiven gaan onze wijn maken?





Nix spannends hier. Gewoon een stuk achtergrondinfo over de druivenrassen die zich op het domein bevinden:

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon is een blauwedruivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.

De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.

De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.

De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.

De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.

Mourvèdre

Mourvèdre is een van oorsprong Catalaanse druivensoort, die in het Catalaans mataro wordt genoemd, maar het meest bekend is onder de naam Monastrell.

De soort onderscheidt zich door haar kwalitatief goede tannine die rode wijn een lange levensduur geeft. De druif heeft hitte en vochtigheid nodig en is pas overtuigend bij een alcoholpercentage van minstens 12%. Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten "bewonderende complexiteit" krijgen door het rijpen.

In Spanje weet men van de Monastrell-druif een divers gamma aan wijnen te produceren: voor snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. De Fransen gebruiken deze druif vooral om blends te verbeteren. Alleen in het Provençaalse Bandol gebruikt men deze druif in pure vorm om kruidig-fruitige bewaarwijnen te produceren.

Grenache noir

Grenache noir is een blauw druivenras dat wordt gebruikt voor wijnproductie. De druif komt oorspronkelijk uit Spanje, waar ze Garnacha wordt genoemd.

De druif heeft een dunne schil met weinig kleur en is daarom zeer geschikt voor het maken van goede roséwijnen. Bovendien kan ze lang rijpen waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt. Het resultaat is vaak een sterke, fruitige, bijna zoete, op port gelijkende wijn.

Ze wordt af en toe gemengd met andere druivensoorten. In Frankrijk vindt men ze in de Rhône wijnen, onder andere in Châteauneuf-du-Pape. In het Spaanse gebied Rioja wordt ze vooral gemengd met de Tempranillo druif.

Ze groeit goed in warme en droge gebieden. Daarom vindt men ze in Zuid-Frankrijk, Spanje, Zuid-Amerika en Californië. Deze druif is wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn.

Syrah

De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit 2 druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - dureza en mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.

Als syrah met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij druiven met een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk wat tannine.

Een land waar syrah, als shiraz, als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. Daar weet men er prima wijnen van te maken, terwijl de druif vaak ook vermengd wordt met cabernet sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten