Een reeds bestaand, klein biologisch wijndomein in de Zuidfranse Gard, is in nieuwe, handen. De laatste jaren is er niet overdreven aktief 'ge-wijnboerd'. Hier gaat dus verandering in komen. We gaan proberen hier een fraai domeintje van te maken met een (h)eerlijke rode wijn of een frisse rosé.

Deze weblog houdt jullie op de hoogte van onze ervaringen en voortgang. Daarnaast zal er tevens hier en daar een recept, (wijn)tip, foto's op te vinden zijn.

zaterdag 16 oktober 2010

De volgende fase nadert.

Een ruime maand na de eerste plukdag en dus is er ook het nodige gebeurt met de druiven.
Het alcoholische gistingsproces zit er zo goed als op en dat betekent dat de in de druif aanwezige suiker is omgezet in alcohol en koolzuurgas.
Dit resulteerde de afgelopen maand in een gezellig borrelende en ruikende cave. Iemand die er een aantal jaren niet meer was geweest zei " Zo, da's lang geleden dat het hier naar wijn rook!"
Inmiddels dus de eerste gisting ten einde en begint de zgn Malolactische gisting; de appelzuren zetten zich om in de soepelere melkzuren, die de wijn dus rijpen en zachter maken waardoor de wijn uiteindelijk de door ons geliefde smaak zal gaan krijgen. Dit proces gaat wat langer duren. Maar goed geduld is ook in wijnmakersland een schone zaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten